Certified rice seed: contribution to food security and sovereignty

  • Yolis Rivero INIA. Instituto Nacional de Investigaciones Agrícolas del Estado Barinas
  • Margelys Salazar INIA. Instituto Nacional de Investigaciones Agrícolas del Estado Barinas.
  • María Navas INIA. Instituto Nacional de Investigaciones Agrícolas del Estado Barinas.
  • José Méndez INIA. Instituto Nacional de Investigaciones Agrícolas del Estado Barinas.
  • Orlando Torres INIA. Instituto Nacional de Investigaciones Agrícolas del Estado Barinas.

Abstract

The National Institute for Agricultural Research (INIA), through the rice genetic improvement program, has released, from 1975 to the present, 14 varieties of rice (Oryza sativa L.), which has guaranteed the producer, varieties with high yield adapted to the agroecological conditions of the main producing areas. Likewise, INIA, through the National Seed Plan, maintains the production of basic seeds of high quality and purity, in order to guarantee the producer a weed-free seed with a high germination percentage, in order to obtain a better productivity.

On the other hand, the historical evolution has demonstrated the power of the seed, as a factor of security and food sovereignty, since the agricultural opportunities or threats of the countries depend to a large extent on their capacity to produce, store and commercialize seeds. and food for its population. These antecedents highlight the strategic convenience of the Venezuelan State to implement successful agricultural policies (Miranda, 2004).

 

The aforementioned is reflected in the Plan de la Patria (2013-1019), specifically in the national objective 1.4: “Achieve food sovereignty to guarantee the sacred right to food of our people” and in the strategic objective 1.4. 2.6., Which subscribes the following: "Increase the national production and protection of seeds of strategic items, in order to satisfy the requirements of the national planting plans for consumption, protecting the population, from the cultivation and consumption of transgenic products and others harmful to health ”.

References

Colmenares, O., M. Alfonso y J. Ocho. 2004. Producción y Certificación de Semillas de Arroz. Instituto Nacional de Investigación Agrícolas. El Cultivo de Arroz en Venezuela. Comp. Orlando Páez; Edit. Alfredo Romero. Maracay. 202 p. (Serie Manuales de Cultivo INIA Nº 1).

Comisión Nacional de Semilla. 2016. Normas específicas para la certificación o fiscalización de semillas de arroz. Mimeografiado.

Miranda, F. 2004. Bases Legales para la Certificación de Arroz en Venezuela. Trabajo presentado en cursotaller sobre producción de semilla libre de arroz rojo. Organizado por la Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO), la Facultad de Agronomía de la Universidad Central de Venezuela (FAGRO-UCV) y el Instituto Nacional de Investigaciones Agrícolas (INIA). Araure-Portuguesa, septiembre 2004.

República Bolivariana de Venezuela. Ley del Plan de la Patria 2013-2019. Gaceta oficial Nº 6118 de fecha 04 de diciembre de 2013. Caracas, Venezuela.

República Bolivariana de Venezuela. Ley de Semillas. Gaceta oficial Nº 6207 de fecha 28 de diciembre de 2015. Caracas, Venezuela.
Published
2017-12-28
How to Cite
Rivero, Y., Salazar , M., Navas , M., Méndez , J., & Torres , O. (2017). Certified rice seed: contribution to food security and sovereignty. INIA Divulga, 38(38), 72-75. Retrieved from http://publicaciones.inia.gob.ve/index.php/iniadivulga/article/view/593
Section
Artículos