Varieties of Venezuelan potato

  • Lourdes González Agricultural Research Institute. INIA Merida
  • Yelinda Araujo Agricultural Research Institute. INIA Merida
  • José Salas Rosales Agricultural Research Institute. INIA Merida
  • Zunilde Lugo Agricultural Research Institute. INIA Merida
  • Dennys Gómez Agricultural Research Institute. INIA Merida
  • José Pichardo Agricultural Research Institute. INIA Merida
  • Martha Osorio Agricultural Research Institute. INIA Merida
  • Gladis Gordones Agricultural Research Institute. INIA Merida
  • Marisol Montilla Agricultural Research Institute. INIA Merida
  • Erika Porras Agricultural Research Institute. INIA Merida

Abstract

The potato is the fourth most important food crop in the world, after wheat, rice and corn. In Venezuela, it ranks eighth in production and first in roots and tubers, contributing 50% of total production (Mora and Rojas, 2007). The main producing states are Mérida, Trujillo, Táchira and Lara, however, the Venezuelan Andean region produces 83% of the country's potato production. The harvested area for 2013 was 17,458.38 hectares (Mérida: 10,827.51, Trujillo: 3,229.05 and Táchira: 3,401.82); with a production of 374,125, 80 tons, and average yields of 16 to 27 t ha-1 (Statistics of the Ministry of Popular Power for Agriculture and Land, MPPAT, 2013).

References

González L. 2013. Catálogo de variedades de papa nativa y de uso en el estado Mérida, Venezuela. Maracay, Venezuela. Instituto Nacional de Investigaciones Agrícolas. 88 p.

Mora, E. y L. Rojas. 2007. Los cultivos líderes de la agricultura venezolana (1984-2005). Agroalimentaria 12(25):33-44 pp.

Ñústez C. 2011. Variedades Colombianas de papas. Universidad Nacional de Colombia. Facultad de Agronomía. 48 p.

Romero L. y M. Monasterio. 2005. Papas negras, papas de páramo. Un pasivo socioambiental de la modernización agrícola en Los Andes de Venezuela. ¿Es posible recuperarlas?. Boletín Antropológico. 64: 107-138 pp.

Romero L. 2013. En Mérida se muestran unas 35 especies de papa. 11 diciembre 2013. www.correodelorinocogob.ve . Avances. Fecha de revisión 21-04-2015.
Published
2016-08-30
How to Cite
González, L., Araujo, Y., Salas Rosales, J., Lugo, Z., Gómez, D., Pichardo, J., Osorio, M., Gordones, G., Montilla, M., & Porras, E. (2016). Varieties of Venezuelan potato. INIA Divulga, 34(34), 27-32. Retrieved from http://publicaciones.inia.gob.ve/index.php/iniadivulga/article/view/759
Section
Artículos