Obtaining the beneficial bacteria Burkholderia cepacia from a cocoa soil Satfel Dugarte
Abstract
Cocoa cultivation is of great ecological and environmental importance for maintaining conservation principles; It is also the reservoir of nutrients due to the recycling coming from abundant remains of fruits, stems and leaves from the crop itself and from the plants used as temporary or permanent shade, mostly nitrogen-fixing legumes such as bucare (Bucare pionio) and guamo ( Inga sp; Photo 1).
References
Barelman, L., J. Meyer, K. Taraz, and H. Budzikiez. 1996. Cepaciachelin, a new catecholate siderophore from Burkholderia (Pseudomonas) cepacia. Zeitschrift für Naturforschung. 51:627-630.
Dugarte, S. 2011. Aislamiento, caracterización e identificación de bacterias promotoras de crecimiento vegetal en la Rizosfera de cultivo cacao (Theobroma cacao L.) en la finca “La Libertad” ubicada en el km 41, vía Santa Barbará Edo. Zulia. Trabajo de grado presentado como requisito para optar al título de Ingeniero Agrónomo. Universidad Nacional Experimental de los Llanos Occidentales “Ezequiel Zamora”. Guanare.
Fernández, A. 1995. Azospirillum y A. brasilense, sus relaciones con maíz y caña de azúcar. Tesis de Maestría. Facultad de Biología Universidad de la Habana. Cuba.
López, M., I. López de Rojas, M. España, A. Izquierdo y L. Herrera. 2007. Efecto de la fertilización inorgánica sobre la disponibilidad de nutrimentos en el suelo, nivel nutricional de la planta y hongos micorrícicos arbusculares en plantaciones de Theobroma cacao L. Agronomía Tropical. 57(1):31-43.
Dugarte, S. 2011. Aislamiento, caracterización e identificación de bacterias promotoras de crecimiento vegetal en la Rizosfera de cultivo cacao (Theobroma cacao L.) en la finca “La Libertad” ubicada en el km 41, vía Santa Barbará Edo. Zulia. Trabajo de grado presentado como requisito para optar al título de Ingeniero Agrónomo. Universidad Nacional Experimental de los Llanos Occidentales “Ezequiel Zamora”. Guanare.
Fernández, A. 1995. Azospirillum y A. brasilense, sus relaciones con maíz y caña de azúcar. Tesis de Maestría. Facultad de Biología Universidad de la Habana. Cuba.
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Published
2016-04-28
How to Cite
Dugarte, S. (2016). Obtaining the beneficial bacteria Burkholderia cepacia from a cocoa soil Satfel Dugarte. INIA Divulga, 33(33), 7-9. Retrieved from http://publicaciones.inia.gob.ve/index.php/iniadivulga/article/view/778
Section
Artículos