Artisanal production of native potato seeds in the state of Mérida, Venezuela
Abstract
In the state of Mérida Venezuela, native potato varieties have been found used locally by producers for more than 30 years. They are mainly grown between 2,500 and 4,000 meters above sea level, and are characterized by predominantly purple tubers. , compressed form, purple flower in most of them, with excellent organoleptic properties such as flavor and texture as well as important contents of natural antioxidant substances.
References
Amoros, W., E. Salas, M. Morote y M. Bornierbale. 2006. Uso de la biodiversidad de papas nativas y evaluación de su estabilidad para rendimiento y calidad. Memorias ALAP 2006.
Castillo, A. 2004. Raíces y tubérculos peruanos, una herencia milenaria para el futuro. INITIRIMAY. Boletín virtual n° 17 del 18 de octubres de 2004. (Consulta el 22 de agosto de 2005).
Ortega C., E., González, l. y M. Osorio. 2005. La biodiversidad ancestral de las papas nativas: su contribución a la diversificación de productos para los pequeños productores alto andinos. Revista Digital CENIAP HOY Número 8 mayo-agosto 2005. Maracay, Aragua,
Venezuela.
Castillo, A. 2004. Raíces y tubérculos peruanos, una herencia milenaria para el futuro. INITIRIMAY. Boletín virtual n° 17 del 18 de octubres de 2004. (Consulta el 22 de agosto de 2005).
Ortega C., E., González, l. y M. Osorio. 2005. La biodiversidad ancestral de las papas nativas: su contribución a la diversificación de productos para los pequeños productores alto andinos. Revista Digital CENIAP HOY Número 8 mayo-agosto 2005. Maracay, Aragua,
Venezuela.
Published
2024-06-02
How to Cite
González, L., Osorio, M., Castañeda, R., Suárez, F., & Piñero, Z. (2024). Artisanal production of native potato seeds in the state of Mérida, Venezuela. INIA Divulga, 29(29), 47-49. Retrieved from http://publicaciones.inia.gob.ve/index.php/iniadivulga/article/view/869
Section
Artículos