Postharvest characterization of chili accessions collected in Monagas and Falcón. Part I
Abstract
The Capsicum genus (including bell peppers and chili peppers) is native to the American continent (Bolivia, Peru, southern Mexico and Colombia). It is a shrub-like plant that belongs to the Solanaceae family and includes 25 species, which have been domesticated and have given rise to numerous cultivars; among these: C. chinense, jacq., C. annuum L., C. pubescens R&P., C. frutescens L., C. baccatum L. (Melgarejo et al., 2004). It is one of the oldest domesticated genetic materials; it is believed to be the first agricultural product used by indigenous tribes that inhabited the different regions where it originated.
References
Chemist. Washintong.
IPGRI, AVRDC y CATIE. 1995. Descriptores para
capsicum (capsicum spp.). Instituto Internacional de
Recursos Fitogenéticos, Roma, Italia; Centro Asiático
para el Desarrollo y la Investigación Relativos a
los Vegetales, Tapei, Taiwán y Centro Agronómico
Tropical de Investigación y Enseñanza, Turialba,
Costa Rica.
Gaviola, J. 2006. Instituto Nacional de Tecnología
Agropecuaria. Curso taller producción de semillas de
Hortalizas. INTA-EE.A-La consulta. Mimeografiada.
Melgarejo, L. M., M. S. Hernández., J. A. Barrera y X.
Bardales. 2004. Caracterización y usos potenciales
del banco de germoplasma de ají amazónico.
Montaño, N. 2000. Evaluación de tres métodos de
producción de plántulas de ají dulce (Capsicum
chinense Jacq) en Jusepín, estado Monagas.
Bioagro, 12(3): 81-84.
Ruiz, 2007. Caracterización de calidad poscosecha de
nueve accesiones de ají dulce (Capsicum chinense
Jacq.) procedentes del Estado Monagas y Falcón.
Informe de gestión, INIA-Estación Experimental
Falcón.
Ruiz, S. C., T. Russian y A. Sánchez. 2005. Efectos del
etileno y acetileno sobre las características químicas
de calidad poscosecha de pimentones (Capsicum
annuum L.) durante el almacenamiento. Croizatia
Nº 6: 23-32. Ene-Dic.