Benefits of biofertilizers in onions. Yields, production costs and dissemination of results. Part II

  • Jesús Sulbaran Agricultural Engineer. INSAI. National Institute of Comprehensive Agricultural Health.
  • Rafael Barrios Onion farmer from Guárico state
  • Marisol López Reseacher INIA-CENIAP.
  • Jairo Ferrer Professor. UNERG. Romulo Gallegos Experimental University.

Abstract

In order to disseminate new agroecological technologies promoted by the Venezuelan State, their environmental and socioeconomic benefits, two types of biofertilizers in onion cultivation were evaluated. For a better understanding, this information was captured in two articles entitled "Benefits of biofertilizers in onions (Part I and II). Specifically, in Part I, the methods, treatments, results of soil analysis and the effect of biofertilizers on crop growth were developed, while in Part II, activities for the dissemination and exchange of knowledge and know-how are presented at the Larapinta farm, located in the Mellado municipality, El Sombrero, Guárico state. The activities were carried out after evaluating the importance and benefit of biofertilizers in plant development shown in Part I, published in the INIA Divulga Magazine No. 19.

References

INSAI. 2009. ¿Qué son los biofertilizantes y como nos
pueden beneficiar? Tríptico.

López, M., R. Martínez-Viera, M. Brossard, A. Bolívar,
N. Alfonso, A. Alba y H. Pereira. 2008. Efecto de
biofertilizantes bacterianos sobre el crecimiento
de un cultivar de maíz en dos suelos contrastantes
venezolanos. Agronomía Tropical. 58 (4): 391-401.

López, M. 2010. Fundamentos conceptuales y consi-
deraciones técnicas de los biofertilizantes. Algunas
experiencias de uso en Venezuela. 5 p. Seminario
Binacional Colombia Venezuela, hacia la Fertiliza-
ción Integral de Cultivos en la Región Andina. SVCS-
SCCS. Táchira, San Cristóbal, estado Táchira,
Venezuela. En formato electrónico.

López, M., A. Soares, A. Rodríguez-López, A. Cristo-
Gandica, L. Velázquez, G. Medina, y M. Brossad.
2010. Efecto de cepas nativas de vida libre en la
bioestimulación del crecimiento de cultivares de maíz
y tomate. 14 p. En arbitraje.

Martínez-Viera, R., M. López, B. Dibut, C. Parra y J.
Rodríguez. 2007. La fijación biológica de nitrógeno
atmosférico en condiciones tropicales. 172 p.

Osorio, V. N. W. 2007. A review on beneficial effects of
rhizosphere bacteria on soil nutrient uptake. Revista
Facultad Nacional de Agronomía Medellín, 60(1):
3621-3643.

Reyes, I., L. Álvarez y H. Ayoubi. 2008. Selección y eva-
luación de rizobacterias promotoras del crecimiento
en pimentón y maíz. Bioagro 20(1):37-48.

Sulbarán, J. 2010. Informe de pasantías Evaluación de
biofertilizantes en el cultivo de cebolla (Allium cepa)
y producción a partir de cepas nativas de la Finca
Larapinta, municipio Julián Mellado, El Sombrero
estado Guárico. 39 p.
Published
2012-04-16
How to Cite
Sulbaran, J., Barrios, R., López, M., & Ferrer, J. (2012). Benefits of biofertilizers in onions. Yields, production costs and dissemination of results. Part II. INIA Divulga, 21(21), 51-54. Retrieved from http://publicaciones.inia.gob.ve/index.php/iniadivulga/article/view/977
Section
Artículos