Different plantation frames for an intercropping system of cassava-maize-peanut in the northeast of Argentina

  • Angela M. Burgos Universidad Nacional del Nordeste (UNNE), Facultad de Ciencias Agrarias (FCA). Corrientes. Argentina
  • Pedro J. Cenoz Universidad Nacional del Nordeste (UNNE), Facultad de Ciencias Agrarias (FCA), Corrientes. Argentina
  • Daniel O. Leiva Universidad Nacional del Nordeste (UNNE), Facultad de Ciencias Agrarias (FCA), Corrientes. Argentina
Keywords: Manihot esculenta Crantz, Zea mays L., Arachis hypogaea, polyculture, starchy roots

Abstract

One of the ways to incorporate the diversity in agricultural systems is the use of associated species in space and time as intercropping plants (CC), so that the system becomes more productive compared with the application of monocultures (MC). In order to evaluate the effect of different plantation frame of cassava (M) as the main crop on its performance and on its associated crops, maize (Z) and peanuts (A); a factorial experiment was conducted in the Experimental Field of the School of Agronomy, National University of the Northeast (FCA-UNNE, its Spanish  acronym), in Corrientes, Argentina. Six treatments were established: T1=MC-M;  T2=MC-Z;  T3=MC-A;  T4=CC-M-Z-A with 0.50 m between rows; T5=CC-M-Z-A 0.75 m between rows;  T6=CC-M-Z-A  1.00  m  between rows. The cassava (M) plant density was kept constant, as a result, the distance between plants in the rows was modified: 1.0; 0.67 and 0.50 m for T4, T5, and T6, respectively. The experimental design was a randomized complete block with three replicates, the results were statistically analyzed using the analysis of variance with mean separation by Tukey’s test (P<0.05%). The results showed that with the highest densities of CC, T4, which consisted of narrow rows spaced 0.50 m and 1.00 m between plants of M, maximum efficiency and productivity were obtained under a conservation and sustainable model.

Downloads

Download data is not yet available.

References

• Adjei-Nsiah, S., T. W. Kuyper, C. Leeuwis, M. K. Abekoe and K. E. Giller. 2007. Evaluating sustainable and profitable cropping sequences with cassava and four legume crops: Effects on soil fertility and maize yields in the forest/savannah transitional agro-ecological zone of Ghana, Field Crops Research. 103:87-97.

• Altieri, M. y C. I. Nicholls. 2000. Agroecología. Teoría y práctica para una agricultura sustentable. Serie Textos Básicos para la Formación Ambiental. Programa de las Naciones Unidas para el Medio Ambiente. México. 257 p.

• Alves, A. A. C. 2002. Cassava Botany and Physiology. En: RJ Hillocks, JM Thresh; AC Belloti (eds). Cassava: Biology, Production, and Utilization. Centre for Agriculture and Biosciences International (CABI) Publishing, New York. 5:67-89.

• Andrade, A. G. A., L. A. Nogueira, N. Fernandez e J. D. Galvao. 1986. Produçao e componentes da produçao em sistemas de cultivos asociados e exclusivos de milho e feijão. Revista Ceres. 33:69-78.

• Burgos, A. M., J. Prause, J. A. Arguello y P. J. Cenóz. 2013. Fenología de los estados vegetativos de mandioca (Manihot esculenta Crantz) en base al tiempo térmico. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias - Universidad Nacional de Cuyo (UNCUYO), Argentina. 45:43-52.

• Cenóz, P. J. y A. Ferrero. 2002. Análisis productivo y alimentario de cultivos asociados. Revista Internacional del Centro de Información Tecnológica (CIT). La Serena, Chile. 13:9- 14.

• Cenóz, P. J., J. Schroeder y R. Karacinque. 1995. Análisis comparativo del efecto de la densidad y distribución de plantas en una consociación Mandioca-Caupí. Revista Horticultura Argentina. 14:12-16.

• Cenóz, P. J.; R. Karacinque y J. Schroeder. 1998. Efecto de una consociación Mandioca- Batata, en su aspecto cultural y económico. Revista Horticultura Argentina. 17:32-35.

• Cenóz, P. J., A. M. Burgos y C. N. Balbi. 2010. La densidad de plantas como variable de rendimiento cultural y económico de cuatro cultivos consociados bajo las condiciones agroecológicas del nordeste de Argentina (NEA). Revista Horticultura Argentina.29:18-25.

• Damasceno, L. S. da P., P. L. P. de Mattos e R. C. Caldas. 2001. Arranjos espaciais de mandioca (Manihot esculenta Crantz) en monocultivo e consorciada con feijao (Phaseolus vulgaris L.) e milho (Zea mays L.). Revista Magistra. 13:21-28.

• Gardner, F. P., R. Brent Pearce, and R. L. Mitchel. 1985. Carbon Fixation by crop canopies. En: Physiology of Crop Plants. Gardner, F. P.; R. Brent Pearce; R. L. Mitchel (eds). Iowa State University Press. pp. 31-57.

• Iijima, M., I. Yasuhiro, E. Yuliadi, S. Sunyoto and W. S. Ardjasa. 2004. Cassava-Based Intercropping System on Sumatra Island in Indonesia: Productivity, Soil erosion, and rooting zone. Plant Production Science. 7:347-355.

• Leihner, D. 1986. Yuca en cultivos asociados Manejo y Evaluación. Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT). Cali, Colombia. 700 p.

• Mattos, P. L. P. e A. S. Souza. 1986. Consorciacao de mandioca com amendoim. Revista Brasilera de Mandioca, Cruz das Almas. 5(1):71-76.

• Mattos, P. L. P. e A. S. Souza. 1987. Mandioca (Manihot esculenta Crantz) consorciada com milho (Zea mays L.) no sistema de fileras duplas. Revista Brasilera de Mandioca, Cruz das Almas. 6:49-53.

• Mattos, P. L. P. e A. S. Souza. 1989. Adaptacao de espacamentos na consorciacao de mandioca (Manihot esculenta Crantz). Plantadas en fileras duplas com caupí (Vigna ungiculata L.) Revista Brasilera de Mandioca. 8:77-81.

• Mattos, P. L. P. e A. S. Souza. 2005. Consorciacao da Mandioca plantada em fileras duplas e simples com culturas de ciclo curto I. mandioca x caupi x milho. Revista Brasileira de Mandioca. 18:25-30.

• Mead, R. and R. Willey. 1980. The concept of a “Land Equivalent Ratio” and adventages in yield from intercropping. Experimental Agriculture. 16:217-228.

• Mojena, M. y M. P. Bertolí. 2004. Rendimiento en la yuca (Manihot esculenta) en diferentes arreglos espaciales. Agronomía Costarricense. 28:87-94.

• Montaldo, A. 1985. La yuca o mandioca. Ed. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA). Costa Rica. 386 p.

• Nicholls, C. y M. Altieri. 2002. Biodiversidad y diseño agroecológico: un estudio de caso de manejo de plagas en viñedos. Manejo integrado de Plagas y Agroecología. 65:50- 64

• Noguera, N., M. Ch. Douglas y J. Viera. 1991. Evaluación eco fisiológica de cultivos asociados. I. Cannavalia -Sorgo. Agronomía Tropical. 39:1-3.

• Olasantan, F. O., H. C. Ezumah and E. O. Lucas. 1996: Effects of intercropping with maize on the micro-environment, growth and yield of cassava. Agriculture, Ecosystems and Environment. 57:149-158.

• Pascale, A. J. y E. A. Damario. 2004. Bioclimatología Agrícola y Agroclimatología. Editorial Facultad de Agronomía, Universidad de Buenos Aires. 550 p.

• Pedelini, R. 2008. Mani. Guía Práctica para su cultivo. Publicaciones Regionales Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Boletín de Divulgación Técnico. 2:21.

• Sarandón, S.J. y J. Labrador Moreno. 2002. El uso de policultivos en la agricultura sustentable. En: Agroecología. El camino hacia una agricultura sustentable. S. Sarandón (Ed.). Ediciones Científicas Americanas, La Plata. pp. 189-222.

• Soil Survey Staff. 1990. Keys to Soil Taxonomy by Survey Staff SMSS Technical Monograph Nº 6 Fourth Edition. Blacesburg, Virginia. United States of America. pp. 195-224.
Published
2015-06-30
How to Cite
Burgos, A. M., Cenoz, P. J., & Leiva, D. O. (2015). Different plantation frames for an intercropping system of cassava-maize-peanut in the northeast of Argentina. Agronomía Tropical, 65(1-2), 47-56. Retrieved from http://publicaciones.inia.gob.ve/index.php/agronomiatropical/article/view/201
Section
Original research article