Making Bocashi from organic waste as an alternative to sustainable agriculture
Abstract
Intensive use of natural resources has produced negative impacts on the environment and affected the sustainability of production systems. Trends in healthy food consumption necessitate the search for clean and sustainable production systems, such as organic sources. The global trend in managing these systems demands basic knowledge of resources, such as the management of organic fertilizers applied to the soil.
References
Benzing, A. 2001. Agricultura Orgánica - fundamentos para la región andina. Neckar-Verlag. Villingen- Schwenningen, Alemania. 682 p.
Feijoo, M. A. L. 2016. Microorganismos eficientes y sus beneficios para los agricultores. Científica Agroeco sistemas, 4 (2): 31-40.
López Velásquez B. y I. Montejo. 2020. Bokashi con microorganismos de montaña; una alternativa para la nutrición de tomate bajo condiciones controladas. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura.
Medina, L., O. Monsalve y A. Forero. 2010. Aspectos prácticos para utilizar materia orgánica en cultivos hortícolas. Revista Colombiana de Ciencias Hortí colas 135: 109-125.
Ramos Agüero, D., A.Terry Alfonso y L. Elein. 2014. Bocashi como alternativa nutricional para suelos y plantas. Cultivos Tropicales, vol. 35(4), pp. 52-59.
Van, Y., C. Tin, J. Jaromír, L. Suan, M. Roji and C. Woh. 2018. Evaluation of Effective Microorganisms on home scale organic waste composting. Journal of Enviromental Management 216: 41-48
Feijoo, M. A. L. 2016. Microorganismos eficientes y sus beneficios para los agricultores. Científica Agroeco sistemas, 4 (2): 31-40.
López Velásquez B. y I. Montejo. 2020. Bokashi con microorganismos de montaña; una alternativa para la nutrición de tomate bajo condiciones controladas. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura.
Medina, L., O. Monsalve y A. Forero. 2010. Aspectos prácticos para utilizar materia orgánica en cultivos hortícolas. Revista Colombiana de Ciencias Hortí colas 135: 109-125.
Ramos Agüero, D., A.Terry Alfonso y L. Elein. 2014. Bocashi como alternativa nutricional para suelos y plantas. Cultivos Tropicales, vol. 35(4), pp. 52-59.
Van, Y., C. Tin, J. Jaromír, L. Suan, M. Roji and C. Woh. 2018. Evaluation of Effective Microorganisms on home scale organic waste composting. Journal of Enviromental Management 216: 41-48

Published
2025-09-10
How to Cite
Nuñez Castellano, K., Chacón, A. M., Colmenares, J., Polanco, C., & Navarro, T. (2025). Making Bocashi from organic waste as an alternative to sustainable agriculture. INIA Divulga, 45(45), 7-11. Retrieved from http://publicaciones.inia.gob.ve/index.php/iniadivulga/article/view/1063
Section
Artículos