Participatory selection of improved materials and local black bean in Lara state

  • Rossmary Castañeda Agricultural Research Institute. INIA Lara
  • Norkys Meza Agricultural Research Institute. INIA Lara
  • Alfredo Salih Agricultural Research Institute. INIA Lara

Abstract

The bean (Phaseolus vulgaris L.) is the most consumed legume worldwide. In Venezuela there is a high consumption of these grains, especially black. In the state of Lara, in the upper zone of the Jiménez, Iribarren, Moran and Andrés Eloy Blanco municipalities, the bean is cultivated by small farmers for self-consumption; when surpluses are generated, they are sold in local markets.

References

De Gouveia, M., Gámez, A y Pérez H. 2014. Evaluación y selección participativa de cultivares de caraota. Agronomía Tropical. 64(1-2): 49-59.

Mora, M. 2008. Persistencia, conocimiento local y estrategias de vida en sociedades campesinas. Revista de estudios Sociales (29):122-133.

Moreno, I., Ríos H., Guzmán L. Martínez M., y González R. 2005. Caracterización de los sistemas locales de arroz en la comunidad de San Andrés, municipio la Palma, Pinar del Río. Cultivos Trop. 26(3):5-9.

Morros, M.E. y Pire. A. 2003. Evaluación participativa de materiales promisorios de vainita Phaseolus vulgaris L. en las zonas altas del estado Lara. Rev. Fac. Agron. 20(1):21-33.
Published
2019-04-30
How to Cite
Castañeda, R., Meza, N., & Salih, A. (2019). Participatory selection of improved materials and local black bean in Lara state. INIA Divulga, 42(42), 52-57. Retrieved from http://publicaciones.inia.gob.ve/index.php/iniadivulga/article/view/732
Section
Artículos