Experiences in multiplication and conservation of pea cultivation in the state of Mérida

  • Lourdes González National Agricultural Research Institute of the State of Mérida
  • Martha Osorio CENIAP. National Center for Agricultural Research, Maracay
  • Yelinda Araujo National Agricultural Research Institute of the State of Mérida
  • Luis Prieto National Agricultural Research Institute of the State of Mérida

Abstract

In Venezuela, the pea, Pisum sativum L., ranks fourth among edible grain legumes in terms of cultivated area and production value after beans, beans and pigeon pea. In terms of consumption, it occupies second place after beans. Its production is limited to small plots of 1-4 hectares which are planted in the states of Lara, Trujillo, Táchira and Mérida. According to agricultural statistics from FEDEAGRO (2013), the national average yield was 1,533 kg/ha, the production volume was 938 and the harvested area was 612 hectares.

References

Barbosa V. 2001 Cultivo de la arveja. http:www.revistaelproductor. com. Fecha de revisión 13 de abril 2015.

Bracho B., O. Arnaure y B. Lozada. 2010. Fenología de cultivares locales de frijol y arveja del Municipio Rafael Urdaneta, estado Táchira, Venezuela, basado en grados días. Revista Agronomía Tropical. 60 (2):171-175.

Farfán Pérez N., A. Fernandez, M. Castro y M. E. Roncancio. Proyecto CHECUA.2000. Cultivar sin arar. Labranza mínima y siembra directa en Los Andes. Colombia. 146 p. ISBN 958.96793-31.

FENALCE. Cultivo de la arveja. Historia e importancia. 2010. www.fenalce.org/arch_public/arveja93. Fecha de revisión 13 de abril 2015.

Monsalve M. 1993. Evaluación agroeconómica de sistemas de siembra con fines de diversificación y sustentabilidad en la zona andina. www.sian.inia.gob.ve/Colección/ Número 42. Fecha de revisión: 13 de abril 2015.

Pacheco C. A., M Vergara y G. Ligarreto. 2009. Clasificación de 85 accesiones de arveja (Pisum sativum L.), de acuerdo con su comportamiento agronómico y caracteres morfológicos. Agronomía Colombiana 27(3), 323-332, 2009.
Published
2016-04-28
How to Cite
González, L., Osorio, M., Araujo, Y., & Prieto, L. (2016). Experiences in multiplication and conservation of pea cultivation in the state of Mérida. INIA Divulga, 33(33), 33-36. Retrieved from http://publicaciones.inia.gob.ve/index.php/iniadivulga/article/view/785
Section
Artículos