Effect of differents doses of plantain extracts on the growth of in vitro plantlets in acclimatization of the same crop

  • Giomar G. Blanco Espinoza Instituto Nacional de Investigaciones Agrícolas (INIA), San Felipe, estado Yaracuy. Venezuela.
  • Blas A. Linares Instituto Nacional de Investigaciones Agrícolas (INIA), San Felipe, estado Yaracuy. Venezuela.
  • Roberto P. Guédez Falconete Ministerio del Poder Popular para la Agricultura Productiva y Tierras (MPPAT), San Felipe. Venezuela
  • Julitt B. Hernández Fermín Instituto Nacional de Investigaciones Agrícolas (INIA), San Felipe, estado Yaracuy. Venezuela.
  • Carmen Rincón Instituto Nacional de Investigaciones Agrícolas (INIA), San Felipe, estado Yaracuy. Venezuela.
Keywords: Musa AAB, ex vitro adaptation, photosynthesis, in vitro propagation

Abstract

In vitro propagation is an alternative to produce healthy plantain seeds (Musa AAB); however, it is necessary to improve the adaptation of plantlets to ex vitro conditions. As an option, the use of plantain crop residues allows the obstention of growth promoters in the same crop. However, it is necessary to determine the appropriate doses to trigger the best responses of the crop during acclimatization. For this purpose, plantlets were planted in plastic containers containing 295 ml of soil, manure and rice husk at a ratio of 1:0,5:0,5; under a completely randomized 2x4 factorial design (extract type and doses)  with  six replications. The extracts  were pseudostems and leaf blades of plantain at doses of 0, 10, 30 and 100%. Height, number of leaves, dry matter of aerial and underground parts, root length, net photosynthetic rate, transpiration, stomatal conductance, and photosynthetic pigment concentration were evaluated. We found that the best dose was 10% regardless of the type of extract, which produced increases of up to 4,233.33% in the evaluated variables relative to the control. It is concluded that the dose of 10% was sufficient to trigger morphophysiological responses to improve the adaptability of plantain plantlets during acclimatization; however, we recommend further studies to clarify the mechanism of action of these extracts and morphoanatomical, physiological and biochemical responses expressed by this species in their adaptation to new environmental conditions.

Downloads

Download data is not yet available.

References

• Acosta-Acosta, E. y L. Galindo-Menéndez. 2013. Efecto de diferentes tiempos e intensidades luminosas y dosis de BIOBRAS-16 al 0,01 mg l-1, en plantas in vitro de banano (Musa spp. cv. FHIA-18) en la fase de aclimatización. Innovación Tecnológica, (Número Especial), ISSN: 1025-6504. 19:9.

• Agramonte, D., D. Ramírez, M. Pérez, O. Gutiérrez, J. Pérez y M. Núñez. 1998. Manejo integrado de plantas in vitro en la fase de aclimatización. Programa y Resúmenes. XI Seminario Científico del INCA. Cultivos Trop. La Habana. 115 p.

• Albuja, R.; P. Araujo y A. López. 2011. Obtención de un biofertilizante a partir del residuo ultra fino de Spirulina platensis, mediante degradación anaerobia. Boletín Técnico del Departamento de Ciencias de la Vida, Ing. en Biotecnología, Sangolquí, Ecuador. 20 p. Disponible en línea http://bit.ly/38K3DBz [Jun. 22, 2012].

• Aragón, C., M. Escalona, R. Rodríguez, M. Cañal, I. Capote, D. Pina and J. González-Olmedo. 2010. Effect of sucrose, light, and carbon dioxide on plantain micropropagation in temporary immersion bioreactors. In vitro Cell. Dev. Biol. Plant. 46:89-94.

• Arnon, D. I. 1949. Cooper enzymes in insolated chloroplasts. Polyphenoloxidase in Beta vulgaris. Plant Physiology. 24(1):1-15.

• Belalcázar, C., J. Valencia y J. Lozada. 1991. La planta y el fruto. In: Belalcázar, S. (ed). El cultivo del plátano en el trópico. Manual de Asistencia Técnica No. 50. ICA, Armenia, Quindío, INIBAP. Feriva. Cali, Colombia. pp. 45-89.

• Blanco, G. 2014. Respuesta morfofisiológica asociada al mecanismo de acción de extractos vegetales de plátano ‘Hartón’ sobre el crecimiento de plantas in vitro de Musa AAB durante la aclimatización. Tesis Doctoral en Biotecnología Agrícola mención Vegetal. Maracay, Venezuela. Instituto Nacional de Investigaciones Agrícolas (INIA). Escuela Socialista de Agricultura Tropical (ESAT). 117 p.

• Bradford, M. M. 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of Protein-Dye Binding. Analytical Biochemistry. 72:248-254.

• Calvo, P. y D. Zúñiga. 2010. Caracterización fisiológica de cepas de Bacillus spp. aisladas de la rizósfera de papa (Solanum tuberosum). Ecología Aplicada. 9(1):31-39.

• Espinosa, J. y F. Mite. 2012. Búsqueda de eficiencia en el uso de nutrientes en banano. International Plant Nutrition Institute. Disponible en línea: http://bit.ly/2ID3JjZ [Jun. 22, 2012].

• Garcés, H. 2010. Comparación de la calidad y efectos de lixiviados obtenidos a partir de raquis de banano (Musa acuminata) y plátano (Musa balbisiana) mediante transformación aeróbica y anaeróbica en condiciones de invernadero. Trabajo de grado para la obtención del título de Ingeniero Agropecuario, Escuela Politécnica del Litoral, Facultad de Ingeniería en Mecánica y Ciencias de la Producción. Guayaquil, Ecuador. 133 p.

• Granda, D., A. Mejía y G. Jiménez. 2005.Utilización de residuos de plátano para la producción de metabolitos secundarios por fermentación en estado sólido con el hongo Lentinus crinitus. VITAE. 12(2):13-20.

• Hernández, J. y S. Zamora. 2001. Desarrollo rural sostenible para las zonas productoras de plátano del estado Yaracuy. INIA- Secretaría de Desarrollo Agrícola de la Gobernación del estado Yaracuy. 158 p.

• Hernández, J., A. Cañizares, G. Blanco, I. Arrieche, A. Pérez, C. Salazar y M. González. 2009. Contenido de nitrógeno, fósforo y potasio en harinas de clones de musáceas comestibles (Musa spp.). Revista UDO Agrícola. 9(2):499-457.

• Hiscox, J. y G. Israelstam. 1979. A method for the extraction of chlorophyll from leaf tissue without maceration. National Research Council of Canadá. pp. 1332-1334.

• Idriss, E., O. Makarewicz, A. Farouk, K. Rosner, R. Greiner, H. Bochow, T. Richter and R. Borriss. 2002. Extracellular phytase activity of Bacillus amyloliquefaciens FZB45 contributes to its plant-growth-promoting effect. Microbiology. 148:2097-2109.

• Instituto de Biotecnología de las Plantas de la Universidad Central “Martha Abreu” de Las Villas. 2005. Protocolo para la micropropagación de cultivares de plátano y bananos mediante organogénesis. Cuba.31 p.

• Larco, E. 2004. Desarrollo y evaluación de lixiviados de compost y lombricompost para el manejo de sigatoka negra (Mycosphaerella fijiensis Morelet), en plátano. Tesis de grado Magíster Scientiae. Escuela de Posgraduados, Programa de Educación para el Desarrollo y la Conservación del Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza (CATIE), Costa Rica. 77 p.

• Lezcano, M. 2008. Micropropagación masiva de plantas: El proceso innovador de la Biofábrica. CINNTEC, revista digital de innovación tecnológica. N° 3. Disponible en línea: http://www.cinntec.misiones.gov.ar/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=23. [Abr. 28, 2012].

• Linares, B. 2009. Informe de seguimiento técnico anual del proyecto “Fortalecimiento de cadenas de valor de plátano: Innovaciones tecnológicas para reducir agroquímicos”, caso Venezuela. FONTAGRO-INIA Yaracuy, Venezuela. 10 p.

• Marcano, D. y M. Hasegawa. 2002. Fotoquímica orgánica. Segunda edición. Consejo de Desarrollo Científico y Humanístico. Universidad Central de Venezuela. Editorial Torino. Caracas, Venezuela. 588 p.
• Mazzeo, M., L. León, L. Mejía, L. Guerrero y J.Botero. 2010. Aprovechamiento industrial de residuos de cosecha y poscosecha del plátano en el Departamento de Caldas. Revista Educación e Ingeniería. (9):128-139.

• Murashige, T. and F Skoog. 1962. A revised medium for rapid growth and bioassays with tobacco tissue cultures. Physiologia Plantarum. 15(3):473-497.

• Norma, Venezolana COVENIN Nº 3276-97.1997. Alimentos. Recuento de Coliformes y de Escherichia coli. Método en placa con películas secas rehidratables (Petrifilm).7 p.

• Norma Venezolana COVENIN Nº 1291-04. 2004. Determinación de Salmonella shigella. Aislamiento e identificación de Salmonella en alimentos. (1a. Revisión). Caracas, Venezuela: Ministerio de Fomento. 35 p.

• Ortiz, M. 2009. Evaluación de la actividad de los lixiviados de raquis de banano (Musa AAA), plátano (Musa AAB) y banano Orito (Musa AA) sobre el agente causal de la sigatoka negra (Mycosphaerella fijiensis Morelet) en condiciones in vitro. Trabajo de grado Ingeniera Agropecuaria. Facultad de Ingeniería en Mecánica y Ciencias de la Producción. Escuela Politécnica del Litoral. Guayaquil, Ecuador. 110 p.

• Russo, R., J. Lugo, O. Arreola y O. Arango.1995. Efecto de un bioestimulante húmico extraído del raquis de banano (pinzote) sobre el crecimiento de plántulas de banano (Musa AAB subgrupo Cavendish clon Gran enano). Agronomía Mesoamericana. 6:130-133.

• Stalikas, C. 2007. Extraction, separation and detection methods for phenolic acids and flavonoids. V. Sep. Sci. 30:3268-3295.

• Walkley, A. and I. A. Black. 1934. An Examination of Degtjareff Method for Determining Soil Organic Matter and a Proposed Modification of the Chromic Acid Titration Method. Soil Sci. 37:29-37.
Published
2014-12-30
How to Cite
Blanco Espinoza, G. G., Linares, B. A., Guédez Falconete, R. P., Hernández Fermín, J. B., & Rincón, C. (2014). Effect of differents doses of plantain extracts on the growth of in vitro plantlets in acclimatization of the same crop. Agronomía Tropical, 64(3-4), 173-183. Retrieved from http://publicaciones.inia.gob.ve/index.php/agronomiatropical/article/view/217
Section
Original research article